Anpassa djupet i knäböj efter mål och förmåga – detta avsnitt visar hur

Updated on September 13, 2024 in Podcast

Knäböj är en av de mest fundamentala övningarna inom styrketräning, men det finns en ständig debatt om hur djupt man egentligen bör gå. Vad är rätt och vad är fel? I detta avsnitt av “Kraftsport och Vetenskap” ger jag dig mina tankar om att anpassa djupet i knäböj efter mål och nivå baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet. Dessutom får du svar på om “ass to grass” är facit på alla utmaningar med knäböj, eller om det finns alternativ som passar andra mål bättre. Ett viktigt avsnitt för dig som kämpar med tekniken i knäböj.

Höjdpunkter

  • Alla ska inte göra knäböj på exakt samma sätt (jag förklarar varför)
  • Forskning på djup i knäböj visar olika resultat på styrka, hypertrofi och power
  • Rekommendationen “ass to grass” passar inte alla individers mål, nivå och förutsättningar
  • Hur du hittar en teknikstil som är anpassad för dig personligen
  • Mina rekommendationer baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet

Länkar till avsnittet

Kraftsport och Vetenskap är min personliga podd som varje onsdag och lördag ger dig seniora reflektioner, svar på frågor och forskning kopplat till styrketräning. Målet med podden är att väcka nyfikenhet för vetenskapen bakom resultat och samtidigt ge praktiska tips för träning som faktiskt fungerar, så att du slipper slösa tid på tråkiga misstag. Stötta gärna podden genom att tipsa en kompis som behöver inspireras till styrketräning och lämna en recension på podden där du lyssnar på den. Det hjälper podden att klättra på topplistorna!

Rekommenderad läsning

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är en idrottsfysiolog med en filosofie kandidatexamen i idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Han har tidigare varit chefredaktör för fitnessmagasinet Iron Man och har under nästan 15 år bevakat träningsbranschen ur ett vetenskapligt perspektiv genom magasin, poddar och sociala medier. Med erfarenhet från smärtkliniken Ortopedmedicinska Institutet, där han samarbetade med patienters vårdgivare, arbetar Mathias idag som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. Han utbildar också framtidens tränare i evidensbaserad praktik och styrketräningens fysiologi. Som värd för podden Kraftsport och Vetenskap, delar Mathias sin passion för att hjälpa människor nå sina träningsmål. När han inte coachar, dricker han kaffe till suggestiva beats, lyfter tungt eller springer i skogen.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?