Tycker du det är svårt att fixa kosten?
Att det är svårt att inte bara veta vad du ska äta, samt hur mycket, utan dessutom vad du ska undvika för att inte stoppa resultaten? Då är du i gott sällskap, för de flesta av oss känner likadant.
Många av oss som styrketränar, som vill gå ner i vikt och/eller deffa muskler, vill göra det på ett sätt som kräver så lite förändringar som möjligt.
Därför vill vi inte plocka bort god mat som vi gillar, även om samma mat är en rostig bromskloss för en ständig jakt på att plocka framsteg. Vi vill förändras så lite som möjligt, fast få så mycket resultat som möjligt, och inom få områden är det lika uppenbart som nutrition. Vi vill äta vad vi vill, hur mycket vi vill, och gärna variera så mycket det bara går. Framför allt det senare är extra viktigt – för om vi inte får det tröttnar vi.
Denna uppfattning (som de flesta av oss ändå delar), att det är lättar att tröttna om kosten inte är väldigt varierad, är ett stort misstag som rånar oss på viktförändring.
I själva verket är det tvärtom:
Ju mer du varierar desto svårare tenderar det att bli.
Inte bara för mättnadskänslor och cravings utan för den stackars viljestyrkan som får arbeta på högvarv om du dessutom ska anstränga dig med att välja istället för att bara göra. Tidigare i veckan gjorde jag en video om detta på Instagram TV, se den här:
Visa det här inlägget på Instagram
Sedan gjorde jag ett extrainsatt inslag i Pump och Magnesium om paradoxen med disciplin till bl.a kost – som är ett ämne jag tycker att vi pratar alldeles för lite om.
Lyssna här:
Paradox innebär en motsättning, att något kan vara två saker samtidigt, även om det är två saker som strider mot varandra. Inom vetenskapen kan det handla om att förnuftet, hur vi tänker/resonerar, inte stämmer överens med vad en teori påstår eller iallafall går ut på.
Wikipedia har en konkret förklaring:
”Paradoxer i de exakta vetenskaperna orsakas vanligen av otillräcklig begreppsutveckling där närliggande begrepp för skilda aspekter sammanfattas i ett enda, av att begrepp givits en olämplig utformning eller av att en teori är ofullständig eller appliceras utanför sitt giltighetsområde. Huruvida en teori är tillämpbar eller ej i en kontext är ofta ett problem i sig.”
Detta är ett stort problem inom kost.
Många som inte lyckas med kosten, som tycker att det är svårt och knepigt att begripa sig på, har ett resonemang kring kosten som inte stämmer överens med vad vi vet om hur människor fungerar på ett beteendeplan.
Här tänker vi likadant – att disciplin är svårt, därför har vi det inte. Men det finns ett annat mindset som är mycket lättare, som är mer i linje med vad du vill uppnå (och vad forskning har visat), och förstår vi detta så är disciplin inte lika svårt.
Vad som är svårt är att inte ha disciplin och i den här korta podden på ungefär 8 minuter berättar jag varför disciplin till kost inte är vad många av oss verkar tro.
Plus vad du kan göra åt det, förstås.
Ett annat bra tips det är att prenumerera på mitt nyhetsbrev. Alla som prenumererar på mitt nyhetsbrev får ett nytt tips varje dag. Det kostar ingenting och du kan enkelt avsluta när du vill.