Vi får ofta den här typen av lovord. Det är 100% vattentät marknadsföring.
Och det gör mig lika förbannad varje gång.
Hur många gånger får du inte höra att träning ska vara roligt, lätt och snabbt? Att det inte måste vara ansträngande? Eller att du kan gå ner i vikt med hallonbåtar?
För all del:
Om du inte har en träningsvana så är rolig träning bättre än ingen träning.
Har du ont om tid och hinner träna så mycket som du egentligen hade velat, ja då är snabba och intensiva pass garanterat bättre än att du inte går och tränar alls.
Och ja, du kan gå ner i vikt på hallonbåtar.
Fast bara om du har stenkoll på termodynamikens grundprinciper, alltså hur energi omvandlas men också hur värme överförs. Alltså fysikens stöttepelare.
Men det är inte det som jag har en biff emot.
Jag håller ju delvis med, alla ska inte träna flera timmar varje dag.
Som elitidrottare.
Oftast är det inte värt det i termer av livskvalité heller, om du förstås inte vill få ut maximalt av din träning; maximal styrka, maximalt mycket muskler och så vidare.
Nej, jag pratar om den odödliga diskussionen om frekvens.
Frekvens och volym är det viktigaste att förstå när det kommer till styrketräning.
Frekvens = hur ofta du tränar
(Antingen pass, per muskelgrupp, per övning eller bara totalt).
Volym = hur mycket du tränar
(Hur mycket volym du utsätter en muskelgrupp för eller tränar totalt/vecka och det kan sammanfattas med reps x set x viktbelastning eller bara antal set per muskel).
När det ena går upp så brukar det andra få gå ner på något sätt, det är en sådan universalregel vi som tränar för resultat någonstans bara har valt att acceptera.
Tangentbordskrigare bråkar om:
Huruvida frekvens (antal pass) är viktigare än volym (hur mycket du tränar).
Det ena krigiska lägret menar att kroppsbyggare har alltid tränat med hög volym, därför är volym överordnat frekvens. Styrkelyftare menar tvärtom, det handlar mer om frekvensen eftersom du blir snabbare bättre på något som du tränar oftare.
Här är en sak som är säker:
Mindre är inte bättre och det gäller både frekvens och volym.
(I ytterkanten är nyttoeffekten uppåt sett alltid avtagande med, men det är ett ämne som vi får prata om senare, för det får inte riktigt plats i det här textstycket.)
Tränar du 3 pass per vecka så måste du träna med mer volym per pass.
Det betyder mer intensitet (mer vikt) och fler set (kluster av reps) per pass, för att skapa ett incitament för den biologiska förändring som gör muskler stora och starka.
Tränar du fler pass (kanske 4-6 pass/vecka) så kan du inte träna med lika mycket volym per pass (inte lika mycket vikt och inte lika många set), eftersom kravet på återhämtningen blir för stort. Du kommer helt enkelt inte hinna återhämta dig.
Men en sak som många inte tänker på är det här:
Du måste inte välja, för det ena kan leda till det andra och tvärtom.
Tränar du fler set och med lägre vikt per pass så kommer du ändå upp i mer vikt och fler set totalt varje vecka, eftersom du får mer träning gjord på kortare tid.
Det betyder mer framsteg på kortare tid.
Ironiskt nog kan du alltså spara tid genom att träna oftare, till och med om du inte tränar kortare, eftersom du då får resultat snabbare. Mer resultat per tidsenhet.
Ibland är färre pass verkligen rätt väg att gå.
Jag tränade så under många år och det funkade, åtminstone då.
Men det finns en alternativkostnad och det är att du får in mindre total volym per vecka och därför får resultat lite långsammare. Betyder det att hög frekvens är nyckeln till resultat? Att alla måste träna fyra, fem, sex eller sju hårda pass/vecka?
Självklart inte.
Den bästa träningen är den som blir av, så är det bara.
Men tolka inte det som att mindre automatiskt är bättre, för det är det inte.
Eller att hallonbåtar är en bra diet, bara för att det teoretiskt är möjligt om du är väldigt anal med att väga mat och räkna kalorier var eviga måltid varje dag.
Ja, alltså trots att någon viktnedgång är bättre än ingen viktnedgång.
När du är överviktig och har mörk ångest över det.
Efter helgen kommer jag skicka fler frekventa mail om erbjudanden från Kraftsport-kliniken. Inte för att mer alltid är bättre, det heller, utan för att jag vet att varje gång jag har ett tidsbegränsat erbjudande så är det någon som hör av sig dagarna efteråt och frågar om erbjudandet fortfarande råkar finnas kvar.
Trots att deadline har passerat.
Det funkar inte så, har du missat deadline så har du missat erbjudandet.
Vill du inte missa deadline, håll ögonen öppna.
Fram till dess,
Fundera på om onlinecoachning eller personlig träning är rätt för dig?
Klicka på den typ av program som du vill veta mer om.
Eller bara få feta erbjudanden på (bonusar och annat). Mer om det efter helgen.
Till nästa gång.
Din coach,
– Mathias Zachau