Få fart på blodtrycket utan PWO

Updated on December 23, 2018 in Uncategorized

Här är en annan fråga som landade på mitt skrivbord för ett tag sedan. Frågan kommer från Hulkovius som upplever något otäckt med blodtrycket i samband med träning.

Han skriver såhär:

===

Tjena Mathias. Gammal Landvetterbo här.

Jag har på senare tid börjat misstänka att jag har/får lågt blodtryck vid träning. Äter och sover regelbundet samt styrketränar 2-3 ggr/vecka sedan april.

Vad kan jag ändra på? Är det bra med PWO innan?

Har tidigare inte tagit några tillskott och mitt ultimata mål till slut är att bli bra på calisthenix (kroppsviktträning). Har du tips?!

===

Vad innebär lågt blodtryck?

Upplever du yrsel? Är du på väg att svimma?

Eller menar du att du får lägre blodtryck efter passet? Och hur mår du/känner du dig när det inträffar? Jag är ingen läkare eller expert på blodtryck på något sätt.

Men jag kan berätta lite kort om vad jag känner till om det:

Träning sänker blodtrycket, varför regelbunden träning är sunt för personer som har hypertoni eller högt blodtryck. Motsatsen kallas hypotoni eller lågt blodtryck.

Vilket inte är samma sak som att blodtrycket sjunker efter träning.

Lågt blodtryck ger inte alltid symptom.

Men vanliga symptom som många som har lågt blodtryck upplever är letargi (onormal trötthet), yrsel eller att det svartnar framför ögonen när man reser sig. Från en stol typ.

Och ibland kan det kännas som man är på väg att svimma.

Tillbaka till frågan:

En personlig tränare ställer inga diagnoser och ger inte medicinska råd på det sättet. Om du upplever något av föregående och tycker det är ett stort problem, så är det bra om du kan besöka läkare på din lokala vårdcentral och få en riktig undersökning.

Lågt blodtryck brukar, mig veterligen, vara relativt ofarligt. Men eftersom det ändå handlar om ditt hjärta så hade jag tagit det säkra före det osäkra och besökt läkare.

Jag hade inte använt PWO-produkter i det skicket. Men det är min åsikt.

Den goda nyheten är att:

Regelbunden träning kan hjälpa dig att stabilisera blodtrycket, oavsett om du har högt eller lågt blodtryck. Regelbunden träning kan oavsett hjälpa dig att må bättre.

Men träna inte bara styrketräning.

Försöka gärna att motionera och röra på dig även utanför gymmet.

Om intervaller känns för häftigt så kan lite längre promenader i låg- till medelintensivt tempo också hjälpa dig att må bättre. Det kan också hjälpa återhämtningen, eftersom det ökar blod- och näringstillförseln till dina muskler. Andra saker du kan göra är att se till att du dricker ordentligt varje dag (räkna på det) och sov och ät minst lika bra.

Ang träningsupplägget:

Kroppsviktträning kan man ju engagera sig i för olika typer av mål med. Om ditt mål är att bli bättre på just kroppsviktträning – och inte bygga muskler eller gå upp i vikt specifikt – så hade jag försökt träna på det lite oftare än vad du gör idag. Varför?

Därför att träning är en färdighet, inte minst komplex kroppsvikträning.

Och en färdighet tar tid att utveckla.

Först behöver du lära nervsystemet att bli bättre på att använda dina muskler, och träna på både koordination och balans för att få till en bra och säker teknik, vilket tar tid.

Därefter behöver du höja motståndet.

Specifikt anpassat efter ditt mål, eftersom resultat av träning är specifikt.

Ett annat bra tips kan vara att följa ett program.

Ett program som:

  1. Lär dig styrketräna grundligt
  2. Gör dig bättre på träning som du känner för
  3. Hjälper dig att må bättre, prestera bättre och återhämta dig bättre.

Först då kan du få så bra resultat som möjligt.

Jag hoppas att det besvarade din fråga. På tal om att få så bra resultat som möjligt:

Vill du att jag hjälper dig att komma igång med kosten och/eller träningen i början av nästa år? Då är det hög tid att sätta lite fart. Som jag ser det har du två alternativ:

  • Boka din plats (och köp ett antal PT-pass)
  • Boka en behovsanalys för att ta reda på exakt hur jag kan hjälpa dig.

Här är länken:

www.kraftsportkliniken.com

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

PS – Vill du vara säker på att du får en plats i tid? Vänta inte till början av januari.

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är en idrottsfysiolog med en filosofie kandidatexamen i idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Han har tidigare varit chefredaktör för fitnessmagasinet Iron Man och har under nästan 15 år bevakat träningsbranschen ur ett vetenskapligt perspektiv genom magasin, poddar och sociala medier. Med erfarenhet från smärtkliniken Ortopedmedicinska Institutet, där han samarbetade med patienters vårdgivare, arbetar Mathias idag som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. Han utbildar också framtidens tränare i evidensbaserad praktik och styrketräningens fysiologi. Som värd för podden Kraftsport och Vetenskap, delar Mathias sin passion för att hjälpa människor nå sina träningsmål. När han inte coachar, dricker han kaffe till suggestiva beats, lyfter tungt eller springer i skogen.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?