Främsta skälet till att du inte uppnår dina mål (det är inte vad du tror)

Updated on January 8, 2017 in Uncategorized

Vad är orsaken till att du inte har lyckats med dina mål?

Vad står mellan dig och allt som du vill uppnå? När det kommer till: träningen, livsstilen, välmåendet och kanske till och med självförtroendet som du önskar att du hade?

Är det något av följande?

  • Ekonomin (du har inte råd)
  • Tiden (du har för lite)
  • Du vet inte hur du tar dig dit

Min kvalificerade gissning är att det antagligen inte är vad du tror.

Oavsett om du vill lägga på dig mer muskler, träffa en partner, deffa dina magrutor eller få mer frihet med din livsstil, så finns det en sak som alltid står mellan dig och livet du drömmer om.

Först, innan jag berättar vad det är vill jag prata om vad det inte är.

Det är inte bristen på kunskap. Du vet vad du ska äta. Det är inte bristen på ambitioner. Du vill styrketräna. Du gillar hur det får dig att må, hur du känner efteråt, när signalsubstanser sköljer över dig.

Du vet att det inte handlar om gener, praktiska förutsättningar, eller andra ursäkter.

Du vet att det inte handlar om saker utanför din kontroll. Saker utanför din kontroll påverkar dina resultat, men det definierar dig inte som människa. Du definierar vem du är som människa.

Kanske handlar det om att du inte tror på dig själv?

En svag inställning ger svaga resultat

Din uppfattning av verkligheten, vem du är och vad som är din uppgift i livet, baseras inte lika mycket på logik som hur vi känner inför oss själva. Hur vi känner inför oss själva baseras på uppväxten, barndomen och influenser från vår omgivning. Du formas bokstavligen av din uppväxt.

Hur du uppfattar dig själv säger en del om vem du är.

När du inte förstår att du är viktig, eftersom du är en människa som är kapabel att skapa förändringar du också, har du dåligt självförtroende. Och dåligt självförtroende förintar dina drömmar.

Ditt självförtroende är dina tankar

Självförtroende är också summan av allt som du har lärt dig. Från föräldrar, lärare och andra förebilder.

Vad du tycker om dig själv, hur du ser på världen och din framtid, influeras också av media. Samhällets tongångar. Vilken stämning som råder i din omgivning, men också politiska osäkerheter.

Dina föräldrar hade förstås hjärtat på rätt plats.

Ingen har haft för avsikt att ge dig ett dåligt självförtroende. Medvetet.

Många föräldrar saknar självförtroende själva. Många vet vad de ska lära sina barn när det kommer till praktiska saker. Som att sköta skolan, vara snäll mot sina medmänniskor, och annat som är viktigt.

Men många vet inte hur man ska leva för att må bra. Eller bli självsäker.

Skolan lär oss inte hur vi ska tänka för att lära oss kontrollera våra trasiga känslor, övervinna motgångar i livet, eller hur man går vidare efter nederlag. För att bli mentalt starka inom oss.

Om din uppfattning av din potential baseras på omvärldens influenser så är det inte konstigt om du känner att du inte har vad som krävs för att forma livet du drömmer om.

Vi växer upp och ger upp våra drömmar, eftersom det är det mest logiska att göra.

Men många råd vi när vi växer upp hjälper oss inte att uppnå våra mål i livet.

Vi får lära oss att vara realistiska, att vi inte ska tro oss vara bättre än någon annan, plus att vi behöver tillåtelse – ett slags godkännande för att göra saker. Som vi behöver tillåtelse för att förändras.

Vi ska gå långa utbildningar som skuldsätter oss i åratal, eftersom det säkrar vår framtid.

Men en bra utbildning är ingen garanti för att du får ett jobb. Det är ingen garanti på att du blir konkurrenskraftig, självsäker och kapabel. En utbildning kan inte garantera din framgång.

Vi får lära oss att vi ska vara snälla och lyssna på auktoriteter.

Men vi får inte lära oss vikten av disciplin, hur vi skapar vanor och rutiner, eller hur vi själva kan ta ansvar för vår personliga utveckling – för att bli den sortens människa som vi vill vara.

Vi får lära oss att det viktiga inte är att vinna. Det viktiga är att delta.

Skolidrotten bidrar till att skapa osäkerhet hos barn och ungdomer. Idrotten hade kunnat bidra till att skapa självförtroende. Om vi fick lära oss hur träning kan göra oss starkare. Fysiskt och psykiskt.

I verkligheten räcker det inte att delta. Om du vill skapa den sortens karaktär som du behöver för att närma dig dina mål behöver du anstränga dig för att utvecklas.

När du har hunnit bli tonåring är självförtroendet redan kasst.

Jag säger inte att det är kört. Men din personlighet är så gott som färdigknådad.

Dåligt självförtroende är inte hälsosamt. Det är farligt eftersom att det gör dig feg och osäker. Det ger dig en känsla av att du inte duger, att du inte räcker till, att du inte kan förändras. För du har inte vad som krävs.

Det är bättre att nästan inte försöka. Har du inte lyckats hittills så kan du lika gärna ge upp…

Eller hur?

Vi uppmanas att undvika smärtsamma upplevelser. Som det är smärtans fel att du har dåligt självförtroende och ger upp dina drömmar. Men smärtsamma upplevelser är utvecklande.

Det är inget fel på dig, bara för att du misslyckas.

Alla misslyckas. Jag misslyckas. Du misslyckas. Alla som du ser upp till har misslyckats. Skillnaden mellan människor som lyckas i det långa loppet, från de som inte gör det, är att de som lyckas aldrig slutar försöka.

Du definieras inte av dina misslyckande. Du är inte dina nederlag.

Självförtroende är att vara medveten om sina brister, men att förstå att du kommer bli bättre längs resan. Även om du gör fel och misslyckas, eftersom du lär dig av dina misstag.

En vanlig missuppfattning är att resultat handlar om kunskap.

Bara du vet hur du ska uppnå dina mål så kan du ta dig dit – är tankegodset.

Problemet med det resonemanget är att det inte är sant. Det handlar inte om att veta hur du ska göra. Det handlar om att våga, även när du är rädd, och acceptera att du kommer göra fel ibland.

Du är dina tankar. Plus dina handlingar.

Men du har felprogrammerats av ett samhälle som livnär sig på din osäkerhet.

För att få den sortens resultat i livet som du drömmer om behöver du programmera om dig själv. Programmera om dig själv från osäker och tvivlande till stark. Med en fast övertygelse om att du kan förändras. Du också.

För att bli mentalt stark behöver du träna på det.

Du behöver träna på att tänka på ett starkt sätt, så det börjar influera dina handlingar.

Hur en uppsägning ökade mitt självförtroende

För ett par år sedan hade jag ett arbete i en livsmedelsbutik.

Jag var fet, åt mer än vad jag borde, och hade i mångt och mycket gett upp.

Jag hade gett upp mina drömmar om att arbeta med något jag brinner för. Som att skriva ettor och nollor eller ord till bloggar och webbmagasin. Hoppet hade lämnat mig.

Istället hade jag lyssnat på vettet och förnuftet. Skolan, lärarna, alla som ville bestämma hur jag skulle leva mitt liv. Jag började plugga igen, efter att ha hoppat av för att förverkliga en dröm.

Men skolan svek mig. Alla arbetsplatser jag satte min fot på svek mig.

Många gånger kändes det som att ingen såg mig. Ingen såg mig för den jag var, för vad jag var kapabel till, så ingen kunde se potentialen jag hade inom mig. Kanske förtjänade jag det.

Jag borde ha varit nöjd, för jag hade ett jobb. Men jag kunde inte nöja mig.

Jag kunde inte nöja mig för jag visste att jag hade mer inom mig.

Fast i hamsterhjuvlet trampade jag vatten under många år. Utan att ta mig vidare i livet. Lönen var okej, kollegorna var okej. Men när räkningarna var betalda fanns inget kvar till min frihet.

För mig har frihet alltid varit viktigare än hur mycket jag tjänar.

Men om jobbet varken ger dig frihet eller en plattform att utvecklas på spelar det ingen roll hur mycket du tjänar. Du kommer alltid känna dig fattig i själen, eftersom du inte är fri på riktigt.

Jag tröttnade på livet och kände det inom mig. Det krävde en förändring.

Att ta det där första steget och påbörja resan, till att bli den jag vill vara – när det kommer till träning, livsstil och karriär – krävde mod. En tillgång jag tyckte mig sakna helt.

Det var svårt att ta det där första steget, för det gick emot allt jag hade lärt mig om livet.

Jag började ifrågasätta.

Arbetet, lärarna, utbildningen. Beslutet att inte fortsätta försöka förverkliga samma dröm som var anledningen till att jag hoppade av gymnasiet. För att jag inte hade modet att försöka en gång till.

Jag ifrågasatte allt som hade lett mig där jag fann mig.

Jag började arbeta mer aktivt med min personliga utveckling.

Jag började läsa mer, anteckna mer, reflektera mer.

Människor som Anthony Robbins, Friedrich Nietzsche och Steve Jobs blev mina nya förebilder. Det blev början på slutet för ett liv på golvet, bakom kassan, eller frysdisken i livsmedelsbutiken.

Det blev viktigt att skapa nya vanor och rutiner. För jag förstod att enda sättet att arbeta på min mentala inställning på ett effektivt var att skapa struktur. Vanor och rutiner skapar struktur och struktur skapar disciplin. Disciplin skapar resultat och resultat ökar ditt självförtroende.

Jag slutade äta mer än vad jag borde. Och jag sa upp mig från jobbet jag avskydde.

Träningen blev viktigare för mig. Så småningom startade jag eget och utbildade mig till personlig tränare. Några år senare blev jag chefredaktör för Iron Man Magazine.

Jag är lyckligare nu, när jag snart ska fylla 30, än vad jag var när jag var 20.

Inte för att livet har gjort mig klokare, vilket man ändå får hoppas att det har – utan för att jag utmanade mig. Jag utmanande mig att skapa en förändring. En förändring som utmanande mina uppfattningar och det fick mig att växa.

Jag trodde att jag var lat. Men jag var inte lat. Jag var understimulerad.

Jag trodde jag var dömd att misslyckas med mina drömmar. Det var jag inte. Jag var dömd att få den sortens resultat i livet som jag förväntade mig. Av mig själv. För jag bestämmer själv.

Ibland är en ny mental inställning skillnaden som du behöver för att skaka om din världsbild.

Kan du lova mig en sak?

Var inte för hård mot dig själv.

Du vet inte vilket potential du har inom dig…

Du vet inte vad du kan åstadkomma, vem du kan bli och vara. Inte förrän du ifrågasätter omvärldens influenser.

Du måste bestämma dig, för att ta kontrollen och sluta skylla på andra.

Det spelar ingen roll om du har rätt. Du måste ta ansvar för ditt liv oavsett.

Självförtroende är en inställning

Självförtroende är en mental inställning. Det är din mentala inställning, plus dina handlingar och enda sättet att ta kontroll är att skifta fokus. Sluta fokusera på vad du inte har. Börja fokusera på vad du har.

Ingen annan kan vara du, för du är bäst på att vara du. Men du kan alltid ta ett steg framåt. Du kan alltid ta ett beslut som tar dig ett litet steg närmare ditt mål.

Framtiden väntar inte på någon. Vi är bara människor.

Alla gör vi fel. Vi är alla osäkra, rädda och tvivlar på oss själva.

Så vi funderar alla på att ge upp och sluta försöka. Någon gång.

Ingen föds med ett osvikligt självförtroende.

Det är inte något du får med modersmjölken. Det är något du utvecklar med åren.

Du har all potential som du behöver för att uppnå dina mål inom dig.

Men för att ta steget, och skapa den förändring som du vill vara, behöver du vara medveten om att det inte är genetiska flaskhalsar eller praktiska förutsättningar som står mellan dig och ditt mål.

Du är orsaken till att du inte har kroppen, livsstilen och självförtroendet du vill ha.

Du är orsaken, eftersom du är vad du tänker, och du arbetar inte aktivt på hur du tänker.

Dåliga gener för muskeltillväxt och fettförbränning är ovanligare än vad du tror.

Du behöver inte bästa generna för att se resultat. Du behöver modet, som skapar självförtroendet, att skapa den förändring som du behöver, så du kan bli starkare mentalt.

När du slutar tvivla och fortsätter försöka oavsett vad kommer du se resultat.

Det överlägset bästa du kan göra för att öka dina resultat är att börja tro på dig själv. Börja tro på att du är kapabel, för att du har mål som är viktiga för dig och du tänker göra allt du kan för att ta dig dit.

Om jag kunde förändra mitt liv så kan du göra det du också.

Varför skulle inte du kunna göra samma sak?

Hjärnan förändras hela tiden. Det kallas plasticitet och plasticitet gör att du kan, när du har bestämt dig, bli en ny person varje dag. Genom att göra saker som förändrar dig. Det ökar ditt självförtroende.

Så ge din hjärna positiva influenser. Influenser som stärker dig. Själsligen.

Det spelar ingen roll vilka förutsättningar du har, vad du har känt eller gjort (eller inte gjort) tidigare, eftersom du kan förändras. Du kan förändras när du har bestämt dig för vem du vill vara.

Kan du se dig själv bli mentalt starkare?

Hur mentalt stark du kan bli är, när allt kommer omkring, helt upp till dig…

Du hade antagligen gillat att bli coachad online, eftersom resultat ökar ditt självförtroende.

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är en idrottsfysiolog med en filosofie kandidatexamen i idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Han har tidigare varit chefredaktör för fitnessmagasinet Iron Man och har under nästan 15 år bevakat träningsbranschen ur ett vetenskapligt perspektiv genom magasin, poddar och sociala medier. Med erfarenhet från smärtkliniken Ortopedmedicinska Institutet, där han samarbetade med patienters vårdgivare, arbetar Mathias idag som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. Han utbildar också framtidens tränare i evidensbaserad praktik och styrketräningens fysiologi. Som värd för podden Kraftsport och Vetenskap, delar Mathias sin passion för att hjälpa människor nå sina träningsmål. När han inte coachar, dricker han kaffe till suggestiva beats, lyfter tungt eller springer i skogen.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?