Hemskt sömnproblem efter sent kvällspass

Updated on October 30, 2018 in Styrketräning

Igår fick jag ett oroväckande mail, det lyder som följer:

“Har röstat på dig som årets PT för Guldhjärtat! Tycker du är så grym! Är glad att jag hittade din blogg (en väninna som tipsade om den). Har läst ditt nyhetsbrev nästan varje dag i 2 månader och fått mycket tips och motivation som har hjälpt mig. Om jag tvivlar så tänker jag på vad du har sagt och skulle göra. En sak jag undrar är detta med sömnen. Jag tränar sent ofta för jag måste det på grund av mitt jobb. Kan bara träna tidigare vissa helger. Tränar jag sent så har jag svårt att somna och somnar alltid för sent. Vet du vad det kan beror på och finns det något man kan göra?

Hoppas på svar! <3”

/ Malin

Detta är oroväckande… tycker jag. Eftersom vi är så många som brottas med detta.

Att somna i tid och sova ordentligt.

Och sömnen som ju är så oerhört viktig för vår återhämtning.

Inte bara efter träning, förresten, utan också för immunförsvaret, det endokrina systemet och kilovis med andra saker som är viktiga för hur vi mår i slutändan.

Hur som helst,

Problematiken som du upplever Malin är inte ovanlig på något sätt.

Många som tränar sent på kvällen har extra svårt att somna efteråt. Detta gör det svårt att återhämta sig men också omotiverande att träna överhuvudtaget, eller hur?

Detta beror sannolikt på att:

1. Det sympatiska nervsystemet är aktivt när det inte ska vara det
2. Du är uppe i varv och hinner inte slappna av, innan du lägger dig för att sova

Det finns ett par saker som du kan göra åt det.

Till att börja med:

Om problemet är att det sympatiska nervsystemet, som är gjort för flykt och jakt (att vara igång på dagarna helt enkelt), är för aktivt på kvällen så behöver vi börja med det.

Vad gör nervsystemet?

* Det centrala nervsystemet skickar signaler från hjärnan, ut till resten av kroppen, längs olika trådar. Det är dessa signaler som beordrar muskler att dra sig samman.

Nervsystemet har dock många fler funktioner än så.

Nervsystemet samverkar bland annat med det endokrina systemet (som ansvarar för hormonproduktionen men också upp- och nedreglerar hormoner efter dina behov).

Ett exempel på hur nervsystemet påverkar dina hormoner:

Egentligen ska kortisolnivåerna sjunka i takt med att solen går ner, det är vad som händer när du får en ordentlig portion av sömnhormonet melatonin. Detta brukar ske naturligt på ett fungerande sätt när du går in i det parasympatiska nervsystemet som är gjort för återhämtning. Kopplar du inte på det i tid så blir det direkt svårare att somna.

Varför blir det svårare att somna?

Därför att du är stressad när du ska vara trött. Och har du en dålig vana att fortsätta i samma spår så blir du dessutom trött när du ska vara stressad, dagarna efteråt med.

Tillbaka till frågan:

Så hur kopplar vi på det parasympatiska nervsystemet efter träningen?

Så att du kan gå ner i varv snabbare?

Så att du kan slappna av och sedan somna när du behöver?

Här är några tips som funkar:

1. Ät mer kolhydrater på kvällen (trots att du ska sova snart)
2. Ät en stor portion magnesium efter passet
3. Ät en ordentlig måltid efter passet, även om du har tagit en proteinshake
4. Drick ordentligt med vatten
5. Träna mindre intensivt (så att du stressar nervsystemet mindre)

Testa det och återkoppla gärna sedan och berätta vad du tycker…

Känner du någon skillnad?

På tal om att göra skillnad, du har väl inte missat att jag har nominerats till Guldhjärtat? Varje år arrangerar Fitnessfestivalen Guldhjärtat, som är branschens motsvarighet till Oscarsgalan, och jag har nominerats till utmärkelsen Årets PT.

Nu behöver jag din hjälp!

Efter nomineringen är det upp till folket att rösta på den kandidat som du tycker borde vinna denna fina utmärkelse. Vad tycker du? Vill du att jag ska vinna Guldhjärtat?

Rösta på mig här:

https://sv.surveymonkey.com/r/guldhjartat-pt

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är en idrottsfysiolog med en filosofie kandidatexamen i idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Han har tidigare varit chefredaktör för fitnessmagasinet Iron Man och har under nästan 15 år bevakat träningsbranschen ur ett vetenskapligt perspektiv genom magasin, poddar och sociala medier. Med erfarenhet från smärtkliniken Ortopedmedicinska Institutet, där han samarbetade med patienters vårdgivare, arbetar Mathias idag som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. Han utbildar också framtidens tränare i evidensbaserad praktik och styrketräningens fysiologi. Som värd för podden Kraftsport och Vetenskap, delar Mathias sin passion för att hjälpa människor nå sina träningsmål. När han inte coachar, dricker han kaffe till suggestiva beats, lyfter tungt eller springer i skogen.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?