Intensitet – begreppet som beskriver hur tuff träning ska vara. För många betyder det här olika saker. Vilket skapar problem i alla möjliga samtal om träningsplanering, eftersom människor inte förstår varandra. Vi tror att vi pratar om samma sak, men i själva verket gör vi det inte. Vad händer då? Extra orolig känner jag mig personligen när det handlar om rehabilitering.
Hur tunga vikter är okej egentligen? Frågar du en bodybuilder så är intensitet pump och kontakt eller möjligen hur nära failure (utmattning) du tar dina arbetsset. Logiskt kanske. Frågar du en konditionsidrottare så är det Vo2max vi syftar på men vi beskriver det med pulszoner, borgskalor och pulsreserver. En styrkelyftare funderar snarare på många procent av ett teoretiskt eller testat maxtungt lyft (läs 1RM) vi ska träna med. Men för gemene man är begreppet förknippat med kort vila mellan set, hög puls, och svett som tydligen är fett som gråter (det är det inte).
I veckans avsnitt av podden Träning och Smärta diskuterar vi den mystiska begreppsförvirring som råder kring ordet intensitet. Målet med detta är att hitta en passage till ett annat ämne, nämligen hur intensivt eller tungt det är rimligt att träna när man har skadat sig – eller för att vara exakt: du har fått ont. Det här med att rekommendera en väldigt exakt viktbelastning i samband med ett visst hälsotillstånd är förvånansvärt nog snårigare än vad många tror (inte undra på att du får olika när du besöker terapeuter) – men det finns en sak som har visat sig fungera bättre. Det plus mycket mer i veckans avsnitt – som den här gången går på djupet i det svårnavigerade ämnet intensitet.
Här är veckans avsnitt:
I vanlig ordning tigger vi om recensioner. Det spelar nämligen en betydande roll, har det visat sig, för hur framgångsrik spridningen för en podd är. Vi som gör podden (sjukgymnasten David, idrottsvetaren och osteopaten Andreas och jag) gör det här på vår fritid. Vi har inga annonser och det finns inga planer på att ändra det. Däremot är vi glada och tacksamma för alla recensioner vi kan få på alla plattformar där podden publiceras. Vill du stötta podden, då kan du lämna en recension där du lyssnar, så ger du oss pepp och energi att fortsätta producera den.