Kalorimysteriet: Varför träning inte alltid bränner som förväntat

Updated on September 7, 2024 in Podcast

Träning för att bränna kalorier för att gå ner i vikt, hur väl fungerar det egentligen? I detta avsnitt utforskas de komplexa mekanismerna bakom träning och kaloriförbränning, med fokus på den ofta förbisedda effekten av energikompensation (som fysiolog tycker jag det här ett otroligt fascinerande fenomen). Trots att fysisk aktivitet är en central del av många viktminskningsstrategier, visar nämligen forskning att resultaten inte alltid är så förutsägbara som man kanske tror. Ett tankeväckande avsnitt för dig som är nyfiken på ämnesomsättning.

Höjdpunkter

  • Träningsrelaterad energikompensation: En sekundär analys av en klinisk prövning ger ledtrådar till varför vissa människor går upp i vikt av träning, medan andra går ner. En förklaring av hur kroppen justerar sin energiförbrukning som svar på ökad träning och energiförbrukning, vilket kan leda till att kaloriförbränningen inte alltid motsvarar förväntningarna när det kommer till viktnedgång, åtminstone för somliga utav oss.
  • Constrained energy model (“begränsande energimodellen”): Hypotesen att kroppen kan minska energiförbrukningen i andra områden när fysisk aktivitet ökar, istället för den klassiska “addidativa” energimodellen där man tvärtom tror att mer fysisk aktivitet leder till en linjär ökning av energiförbrukning. Denna moderna modell ger ny förståelse för hur kroppen arbetar för att upprätthålla energibalans hos levande människor.
  • Individuella skillnader: Varför samma träningsprogram kan ge olika resultat för olika personer, beroende på individuella skillnader i metabolism, energiförbrukning och andra hälsoaspekter – från sömn och stress till kcalintag. Få insikter i hur du kan anpassa din strategi för att optimera dina resultat, utan att spendera timmar på kondition varje vecka.
  • Praktiska strategier: Få konkreta råd för att förbättra din träning och kost och därigenom övervinna falluckorna som träningsrelaterad energikompensation (fenomenet som beskrivs i avsnittet) kan innebära och maximera dina resultat på ett mer realistiskt sätt.

Detta avsnitt ger en omfattande och vetenskapligt grundad analys av kaloriförbränning och träning, perfekt för den som vill fördjupa sin förståelse och förbättra sina träningsresultat, eller bara är nyfiken på människans ämnesomsättning. Glöm inte att recensera podden!

Länkar till avsnittet

Kraftsport och Vetenskap är min personliga podd som varje onsdag och lördag ger dig seniora reflektioner, svar på frågor och forskning kopplat till styrketräning. Målet med podden är att väcka nyfikenhet för vetenskapen bakom resultat och samtidigt ge praktiska tips för träning som faktiskt fungerar, så att du slipper slösa tid på tråkiga misstag. Stötta gärna podden genom att tipsa en kompis som behöver inspireras till styrketräning och lämna en recension på podden där du lyssnar på den. Det hjälper podden att klättra på topplistorna!

Referenser

  • Flanagan, E. W., Sanchez-Delgado, G., Martin, C. K., Ravussin, E., Pontzer, H., & Redman, L. M. (2024). No evidence for metabolic adaptation during exercise-related energy compensation. iScience, 27(6), 109842. https://doi.org/10.1016/j.isci.2024.109842

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är idrottsfysiolog med filosofie kandidatexamen inom idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Mathias var tidigare chefredaktör på fitnessmagasinet Iron Man. Han har i snart 15 år bevakat bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har han gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Idag arbetar Mathias som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. När han inte coachar människor i styrketräning på plats, eller på distans via hans onlinecoachingprogram, undervisar han framtidens tränare på PT-utbildningar i evidensbaserad praktik, styrketräningens fysiologi och psykosociala perspektiv på fitness och hälsa. Värd för podden Kraftsport och Vetenskap.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?