Kan Man Deffa Utan Att Man Förlorar Muskler?

Updated on June 30, 2014 in Styrketräning

deffa utan att förlora musklerMånga som försöker deffa (bränna fett för att synliggöra muskler) oroar sig för mycket. När du deffar borde ditt mål vara att gå ner i fett (notera: inte vikt). Allt annat än hårklyverier. Det enda du behöver tänka på, om man ska se på det krasst, är att skapa ett kaloriunderskott. Förenklat förstås. Men det är i stort sett vad allt handlar om.

Det är lätt att bli distraherad och börja oroa sig. När energin blir lägre och hungern större vandrar tankarna. Många ställer sig frågan om det verkligen är värt det. Slösar jag bara tid? Jag kanske borde bygga muskler istället? Jag vill trots allt inte bli för liten efter dieten.

Då börjar dumheterna. Tänk om metabolismen går på sparlågor. Tänk om jag går upp allt igen. Eller tänk om jag blir helt sinnessjukt sexig och orsakar trafikolyckor när folk vrider nacken ur led och börjar klä av mig blicken? Även om jag bitvis kan förstå oron för att bli arresterad för att man innehar en genuint sexig kropp känner jag att det är min plikt att informera dig om att det är en risk du får vara beredd att ta. Jag tror du fixar det.

Vanligaste frågan är inte riktigt lika absurd. Men nästan. I princip alla som någonsin börjat deffa, oavsett om det är för synliga magrutor på stranden eller tävla inom bodybuilding eller fitness, har undrat samma sak. Tänk om jag förlorar muskler? Då är det kanske inte värt att fortsätta. Kanske borde jag sluta deffa och börja bulka igen? Men du behöver faktiskt inte oroa dig för att förlora muskler.

Du behöver inte förlora muskler

Jag förstår din oro. På riktigt. När jag började träna var jag väldigt smal och det enda som var viktigt var egentligen att gå upp i vikt. Jag var hellre stor och bulkig än liten och tanig. Att gå ner i vikt för att synliggöra magrutor var otänkbart. Jag ville bara bli större. Att deffa lockade inte överhuvudtaget.

Bara tanken på att förlora muskler är skrämmande. Men du behöver faktiskt inte oroa dig. Att förlora muskler när man deffar är nämligen inget som är värt att oroa sig över. Det är viktigt att du förstår att även om du skulle förlora muskler, vilket troligtvis inte kommer ske (om du inte överdriver ditt energiunderskott), så är muskelförlusterna temporära. Inget säger att du har förlorat muskelmassan för evigt.

Oavsett om anledningen är magsjuka, för lågt proteinintag eller att du tränar för mesigt, kan du vara säker på att du kommer öka i muskelmassa igen när du börjar äta mer normalt (läs: inte deffar). Det ligger nämligen i den mänskliga organismens natur. Effekten kallas för “rebound” och den är oundviklig.

Varför tror du att du förlorar muskler?

Du kan enkelt minska risken. Du behöver bara äta tillräckligt mycket protein, träna konsekvent och målmedvetet, och undvika stora kaloriunderskott. Fixar du det kommer du inte förlora muskelmassa. Om du gör det kommer förlusten vara minimal och du börjar snabbt öka och bygger muskler igen när du slutat deffa. Men sanningen är att…

Ofta tror man bara att man förlorat muskler när man försöker deffa. Även om det inte är sant. Det finns flera vanliga orsaker till det. Men jag ska snabbt gå igenom vad jag anser är dem 2 vanligaste.

Du har inte förlorat muskler eftersom…

1. Du saknar glykogen.

Om du tränar tungt och ligger på ett kaloriunderskott kan du ganska snabbt göra slut på kroppens lager av kolhydrater. Lagrade kolhydrater samlas i levern och inuti musklerna. Detta kallas för glykogen och lagret glykogendepåer. Detta kan vara eftersträvansvärt om man vill att kroppen ska använda fett som bränsle. När du deffar hårt är detta oundvikligt. Förr eller senare kommer du förbruka och göra slut på kroppens glykogendepåer och plötsligt förändras förutsättningarna för intensiv styrketräning.

Utan kolhydrater blir du nämligen lätt svag och orkeslös. Du presterar sämre. Dessutom förlorar du den visuella fyllighet och volym i musklerna som du är van vid. Den naturliga slutsatsen är att man har tappat muskler. Eftersom man känner sig mindre och ser mindre ut. Och visst kan det kännas så. Men känslan säger ingenting om verkligheten. Känslan är bara en känsla, vilket gör det till en opålitlig referenspunkt.

2. Du har inga muskler.

Många överskattar sin kroppskomposition och tror att man har muskelmassa än vad man egentligen har. Vanligtvis har man mer fett att minska och mindre muskler att framhäva än vad man föreställt eller hoppats. Tänk inte på vågen. Att du går upp eller ner i vikt betyder inte att du byggt muskler eller bränt fett.

Det är inte konstigt att du upplever att du förlorar muskler om du inte hade särskilt mycket muskelmassa från första början. Att deffa kan på det sättet vara en besvikelse. Om ditt mål är att skapa en kropp som ser bra ut naken kan det vara mer optimalt att först spendera tid på att bygga muskler. Innan du börjar deffa.

Detta var två vanliga orsaker varför många upplever att man förlorat muskler när man deffar. Notera att det inte behöver vara samma faktiskt som att faktiskt göra det.

Deffa utan att förlora muskler

Fokusera bara på att gå ner i fettmassa när du deffar. Det är där utmaningen ligger. Att oroa sig för huruvida man förlorar muskler, eller om man har blivit för liten, är kontraproduktivt. Kom ihåg att det är väldigt lätt, eller åtminstone mycket lättare, att bygga muskler när man slutar deffa. Risken att du förlorar muskler är liten. Men om det händer kan du påminna dig om du snabbt kommer tillbaka.

Låt dig inte distraheras av dina hjärnspöken. När du blir svagare, hungrigare och tröttare ska du inte känna dig uppgiven. Försök åtminstone att inte göra det. Håll huvudet högt. Fokusera på planen och fortsätt kämpa. Endast då kan du uppnå dina mål. Ät inte mer mat för att du tror att det är bättre. Om inte din personliga tränare eller coach har sagt annat. Samma gäller givetvis fuskmåltider eller ätardagar.

Det finns många saker som kan sabotera din fettförbränning och förstöra din deff. Därför är det viktigt att göra det enkelt för sig. Undvik distraktioner. Lyssna på kroppen kan vara en bra sak i sig. Men kom ihåg att hjärnan gärna spelar dig en spratt. Den gör vad den kan för att du ska börja äta mer, eftersom den bara bryr sig om att överleva. Sluta oroa dig för att förlora muskler och upptäck hur det känns lättare att deffa.

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är en idrottsfysiolog med en filosofie kandidatexamen i idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Han har tidigare varit chefredaktör för fitnessmagasinet Iron Man och har under nästan 15 år bevakat träningsbranschen ur ett vetenskapligt perspektiv genom magasin, poddar och sociala medier. Med erfarenhet från smärtkliniken Ortopedmedicinska Institutet, där han samarbetade med patienters vårdgivare, arbetar Mathias idag som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. Han utbildar också framtidens tränare i evidensbaserad praktik och styrketräningens fysiologi. Som värd för podden Kraftsport och Vetenskap, delar Mathias sin passion för att hjälpa människor nå sina träningsmål. När han inte coachar, dricker han kaffe till suggestiva beats, lyfter tungt eller springer i skogen.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?