Har du någon gång fått tipset att inte äta på kvällen?
Det är extremt negativt för fettförbränningen och förstör allt som du har kämpat för med dieten. Inte bara går du inte ner i vikt, det ökar inlagringen av energi som fett dramatiskt!
Om du någon gång har hört någon säga att du inte ska äta mat på kvällen, och då i synnerhet kolhydrater sent på kvällen, då vill säga upp bekantskapen med personen i fråga. Genast.
Detta är ingen sanning om fitness, eller strategi värd att anamma. Detta är en urbota korkad myt, sprungen ur missförstånd och brist på förståelse för hur kroppen fungerar – och myten vägrar att dö.
Sanningen är att kroppen är mycket mer flexibel än vad dina vänner tror.
Kroppen är anpassningsbar och den bryr sig inte.
Den bryr sig inte om när du tränar och den bryr sig inte om när du äter.
Frukost, lunch, middag, kvällsmat – hela konceptet med måltidsfrekvens och olika tidpunkter för olika måltider med olika livsmedel är en social konstruktion. Ett påhitt, rentutav.
Om kroppen inte bryr sig om när du äter och inte, så borde inte du heller göra det.
Vi är människor och människor mår bra av rutiner.
Det är sant att det är lite mer fördelaktigt att träna på ungefär samma klockslag varje dag.
Inte för att det finns en specifik tid när den bygger som allra bäst, utan för att den anpassar sig efter situationen. Träna gör du bäst när du A) kan och har tid och B) när kroppen är varm. Går världen under om du en dag tränar på morgonen eller kvällen?
Självklart inte.
Samma tänk kan du installera i sektionen av minnesbanken som handlar om kost. Att du äter regelbundet är viktigare än vilken tid på dygnet du äter.
Om kroppen inte hade kunnat anpassa sig efter situationer på ett dynamiskt sätt så hade mänskligheten haft enormt svårt att överleva föränderliga tider. Och tider förändras ideligen.
Våra kroppar är på många sätt fantastiska. De är fantastiska för sin förmåga att anpassa sig efter olika situationer.
Fettförbränning handlar inte om att undvika särskilda saker särskilda tider.
Det handlar om energibalans, hur mycket kalorier du äter och hur mycket kalorier du gör dig av med. Det är kalorierna, inte tidpunkten när du äter, som avgör om energireserver i kroppsfettet behöver plockas fram och användas.
Kalorierna är helheten, vad du äter och när du äter är detaljer.
Är detaljer det viktigaste för att bränna fett? Uppenbarligen inte. Det är uppenbart för varje gång genomsnittlig motionär, som är periodare som börjar och slutar satsa lika snabbt, fokuserar så mycket på detaljer att det blir överväldigande.
När vi är överväldigade blir handlingar lamslagna. Motståndet blir större än viljan att uppnå målen.
Så när vi börjar träna och dieta, för det personliga viktiga målet, går vi inte metodiskt stegvis framåt. Vi tittar på detaljerna, för allt ska vara perfekt, och den stressframkallande strävan efter perfektion sabbar momentum. Därmed också våra resultat.
Vid starten av varje kroppstransformation behöver den tränande egentligen bara göra två saker.
1. Räkna ut ditt dagliga energibehov.
2. Följa ett skräddarsytt kostschema efter din basalmetabolism.
Det är allt!
Dessa matematiska beräkningar ger oss fingervisningar om hur mycket vi ska äta.
Här är en brutal mind fuck som ställer allt på sin spets.
BMR-beräkningar är kvalificerade uppskattningar av något som inte är statiskt från första början, för i verkligheten varierar energibehovet från dag till dag, men det betyder inte att vi inte ska utgå från energibalansen. Du kan stressa upp dig över detta faktum, att beräkningar av din metabolism vilka mäter hur mycket du ska äta inte är exakta, eller så kan du anamma det.
Detaljer är detaljer och det är nervkittlande tanke att minsta lilla detalj har en direkt avgörande roll.
Problemet är att det faktiskt inte spelar så stor roll som vi lätt tror. Enda gången det faktiskt spelar en betydande roll, i ett större perspektiv, är när fitnessatleter förbereder sig för en bodybuilding-tävling.
Du kanske inte sätter dina makros varje dag.
Men vet du vad? Det gör inget. Det viktiga är helheten, inte detaljerna.
Om din uppskattade BMR exklusive fysiska aktivitet visar att du behöver äta 3500 kalorier/dag så kan du äta det när du vill. Du kan äta det i hur många måltider du vill, eller hur få måltider du vill. Du kan göra vad som passar dig, egentligen.
Det enda som har en betydande avgörande roll när det kommer till fettförbränning är om du äter tillräckligt mycket (eller lite) kalorier för att kroppen ska behöva använda fettmassan som bränsle.
Jag har deffat med få måltider per dag (låg måltidsfrekvens).
Jag har också deffat med många måltider per dag (hög måltidsfrekvens).
Det blandade resultatet avslöjade jag nyligen i podcasten Pump & Magnesium.
Jag, personligen, älskar att äta kolhydrater på kvällen.
Jag koncentrerar kolhydraterna kring träningspasset och sparar en stor andel av den dagliga kolhydratkvoten till kvällen.
Varför? Inte för att det är bättre eller sämre för fettförbränningen. Faktum är att det finns belägg för det första: kolhydraterna stimulerar leptinproduktionen, vilket kan öka fettförbränningen, dessutom höjs seratoninnivåerna vilket gör att jag somnar lättare.
Jag äter kolhydrater på kvällen för att jag trivs med det, och verkligen uppskattar det. Det passar min livsstil. Kolhydraterna runt träningen tillåter mig att träna på en bra nivå och jag återhämtar mig snabbare efteråt.
Optimala detaljer? Nej. Preferenser, återigen.
Blanda inte ihop kolhydrater på kvällen med oplanerat småätande, orsakat av dålig impulskontroll och cravings. Om du går upp i vikt av att äta på kvällen så beror det inte på tidpunkten, utan hur mycket det äter. Går du upp i vikt så proppar du helt enkelt i dig mer kalorier än vad du gör dig av med.
Ät kolhydrater när du vill.
För det är antalet kalorier, inte detaljer som när du äter dina kolhydrater, som bestämmer om du går upp i vikt eller ner i vikt. Om du bygger muskler eller bränner fett.
Sluta fokusera på detaljer. Fokusera på essensen. Helheten.
Det viktiga i sammanhanget är att du äter sunt, regelbundet på ett hälsosamt sätt, i linje med vad som passar ditt mål och din livsstil. Om du äter kolhydrater på kvällen eller inte, liksom hur ofta du äter, är i slutändan upp till dig.
Samma sak gäller med onlinecoaching.
Tänker du fortsätta undvika kolhydrater på kvällen efter den här artikeln?
Finns det andra saker du undviker att göra för att du har hört att det är dåligt att göra det?
Hör gärna av dig och berätta vad du tycker i kommentarsfältet och dela artikeln med dina vänner.
– MZ
PS – Vill du veta hur du kan intensifiera fettförbränningen? Då är detta rätt program för dig.
Lästips – Läs mer om fettförbränning här!