Den penetrerande sanningen om hur du bäst misslyckas, hur du undviker alla fallgropar, och varför ingen vill göra vad som egentligen krävs för att deffa. Kom ihåg att allt du lärt dig är fel, och allt du kommer lära dig är rätt. Alla har rätt till sin åsikt, men du (och din coach) har fel. Trevlig läsning!
Inget är lika tröttsamt som tråkiga (och onödiga) myter om kost och träning. Det mesta är fel, taget ur sammanhang, eller påhittat. Att “döda myter” är inget jag gör, eller kommer fokusera på. Men vissa påståenden är bara för korkade, och för absurda, för att inte konfronteras med hyttande nävar och våldsamt handgemang.
Detta är 5 myter om att deffa, och vad du borde göra istället. Lär att dig bränna fett och bygga muskler samtidigt, trevligare och roligare, med en metod för att deffa – hela vägen fram.
1. Man måste promenera jättesnabbt och jättemycket före frukost varje morgon. Annars går du inte ner i vikt, deffen misslyckas, och du kan aldrig få fram magrutorna sådär snyggt.
Myten om morgonkardio och vikten av morgonkardio är legendarisk, och gränsar till episka proportioner. Varenda kroppsbyggare, och varenda fitnessdonna, genomlider morgonkardio varje diet – varje säsong – varje år. Bara därför att man alltid gjort det, och därför borde göra det. Idiotiskt! Du MÅSTE inte DEFFA, och du MÅSTE INTE köra morgonkardio. Du måste inte! Jag rekommenderar alla mina atleter som tävlar inom bodybuilding eller fitness att köra så lite kardio som möjligt. Det ska inte behövas flera timmar – på träning som knappt fungerar för vad det är tänkt – när du kan fokusera på annat. Familjen, vänner, intressen. “Deffa” är inget heltidsjobb. Styrketräning för hypertrofi, och bygga muskler, bränner mer fett än morgonkardio. Om du trots allt, av någon outgrundlig anledning, måste köra kardio kan intervaller vara ett lämpligt alternativ. Det är inte “bäst”, utan bara mycket bättre.
2. För att få fram tvättbrädan måste man deffa, och deffa betyder att du ska äta så lite som möjligt och röra på dig så mycket som möjligt. Annars är det ingen deff och då kan du bulka.
Är du fet som en blåval, med styrka hos en loppa, och kraft som en sengångare, är sannolikheten ganska stor att du behöver titta lite på fördelarna med det här att deffa. Men deffa betyder inte att äta så lite som möjligt, och röra på dig så mycket som möjligt. Oerhört förenklat! Viktminskningen behöver huvudsakligen handla om förlust av fettmassa. För att lyckas bränna fett utan förlora muskelmassa behöver du fokusera på styrketräning, träna för prestation och hypertrofi, och inte “äta så lite som möjligt” och “röra på dig så mycket som möjligt”. Styrkekomplex, aktiv vila, och intervaller, med ett smärre kaloriunderskott är allt du behöver. Krångla inte till det mer än så.
3. Det enda du ska äta är kvarg, whey, kyckling och ris, om du ska lyckas deffa bra. Allt annat gör det långsammare, eller så kan du inte gå ner alls, eller så förlorar du massa muskelmassa.
Du behöver inte äta äcklig mat som smakar skit. Du kan deffa på pizza och glass, utan problem. Till saken hör att du behöver äta rätt med, och träna rätt, för att skulpetera kroppen så du vill. Självklart är oprocessad mat, naturliga råvaror, och ett genomtänkt kostschema avgörande. Du kan bränna fett, och till och med bygga muskler samtidigt, med annat också. Men bara “sådär”. Du behöver inte begränsa råvarorna till klassisk deffmat, eller klassiskt matschema för deff. Jag skulle rentutav avråda från klassiska metoder. Du får betydligt bättre resultat med program som är personligt skräddarsydda. Det gäller både kosten, och träningen, både deff och bulk – oavsett träningsnivå.
4. Man måste ha en ätardag för att “fylla på” med kolhydrater så man inte tappar muskler och orkat träna kardio och träna styrketräning för att bygga muskler och bränna fett samtidigt.
Många atleter upplever deffen som en öken, där ätardagen utgör en avlägsen oas. Typ hoppet. Att plåga sig själv med inhumant kaloriunderskott, och onödig morgonkardio, för att bränna lite extra (även om det är på bekostnad av muskelmassa) under vardagen är standard. Standard är också att avrunda den plågsamma “arbetsveckan” med att frossa bland glass, snabbmat och godis. Bara för att man “behöver”, och därför att man “måste”. Skitsnack! Ätardagar är skräp. I bästa fall får du en marginell effekt på leptinnivåerna, som ökar fettförbränningen för stunden, och sabbar vätske- och mineralbalansen i flera dagar. I värsta fall får du mindre produktiva ätstörningar. Och nej, du kommer inte bränna mer fett för att du drabbas av anorexia och bulemi. Kan du, trots allt, inte tänka dig ett liv utan den där onödiga ätardagen borde du åtminstone styra upp den. Istället för lösgodis kan du baka, istället för pizza kan du äta mer kött, och istället för chips kan du äta mer potatis. Unna dig en lite smarrigare sallad, som grädde på moset, och ätardagen är komplett. Nyttigare. Godare!
5. Ett bra tecken på att det går enligt planen medans du deffar är hur du mår. Mår du dåligt gör du något rätt. Spyr du inte av passen tränar du för mesigt, och ogillar du inte maten gör du fel.
Hardcore är en myt. Att träna och deffa så man mår dåligt är inte produktivt. Det är inte bättre, bra, eller rekommenderat. Det är totalt värdelöst att träna och deffa så man mår dåligt. Begrepp som No Pain No Gain, Squat Til U Puke, och annat trams förvrider förväntningarna på bra träning. Det är precis tvärtom. Tränar du, och dessutom äter, på ett sätt som får dig att må dåligt är du illa ute. Den bästa planen är den du följer, och förvånansvärt ofta är det samma plan du orkar följa. Träning ska vara kul, något du mår bra utav, och att deffa inför tävling inom bodybuilding eller fitness är inget undantag.
Det största problemet med att deffa, och sättet på vilket idioter deffar, är förväntningarna. Man föreställer sig att det måste göras på det ena eller det andra sättet. Hitta en metod för att bränna fett, och bygga muskler samtidigt, som fungerar för dig personligen. Inte bara sett till resultat – spegelbilden, kroppskompositionen, och kroppsvikten – utan för vardagen, med allt vad det innebär.
Sluta söka svar på internet
Istället kan du låta en fitnesscoach och kostrådgivare leverera optimala program med exakta instruktioner varje månad. Inget krimskrams, ingen förvirring, bara riktiga resultat för riktiga människor. Läs mer om onlinecoaching och hur det funkar.