När någon bjuder på kosttillskott, spring snabbt därifrån

Updated on October 16, 2019 in Kosttillskott, Nutrition

Förr i världen hängde jag mycket i olika forum.

För er kids som inte var med i back in the days, utan snarare tycker saker som pappers-tidningar och prenumerationer på detsamma är för gamlingar, så kan jag avslöja att forum var ungefär då – på den tiden – ungefär som Facebook-grupper fungerar idag.

Premissen alltså:

* Någon ställer en mer eller mindre dum fråga

* Så många som möjligt, helst utan kvalifikationer eller vetenskapliga belägg, svarar med så många dåliga råd man bara kan hitta på… Helst baserat på egna erfarenheter (översättning: vad man tror fungerar, därför att det “kändes” bra för mig etc etc…).

Ibland kan man hitta sjukt bra guldägg av information i sådana sammanhang.

Och jag säger inte att allt är skit.

Med mycket (kosttillskott som inte fungerar, dåliga övningar som inte matchar individens behov och märkliga overkliga resonemang om kost) är tyvärr just det.

En gång läste jag ett hysteriskt inlägg av en snubbe som var arg.

Han var så arg för att han hade blivit lurad.

Han hade köpt kosttillskott för tusentals kronor som skulle antingen höja testosteronet eller öka fettförbrännande. Och han var arg för att han aldrig lyckades se ut som, eller få samma resultat som, de dopade fitnessmodellerna i reklamerna.

Han sa att det inte var första gången detta hade hänt.

Han hade blivit “lurad” förut.

Och han var därför trött på halvsanningar och att inget fungerar, någonsin.

Förvånansvärt många hakade på och skulle tycka till.

Många hade egna, liknande, sorgliga och tragisk historier… tyvärr.

Inte alla, men många, sa att man aldrig kan lita på folk i träningsindustrin igen… eftersom alla bara ljuger, är likadana juuu och bara bryr sig om snabba cash osv.

Min spontana reaktion?

Jag vill tro att jag har hjärtat på rätt plats.

Särskilt när det kommer till dessa sammanhang. Hade nog inte varit här annars.

Och jag önskar inte någon, inte ens någon som systematiskt låter sig bli lurad av missvisande reklam därför att man vill tro på något som från början alltid är för bra för att vara sant (vilket för övrigt är skälet varför jag sysslar med något jag kallar “anti-reklam”, jag säger hur lång tid det egentligen tar, vad som egentligen spelar roll och vad du egentligen kan strunta i, därför att jag vet hur negativt alldeles för stora förväntningar kan vara för motivationen), så är man inte längre något j***a offer.

Man låter sig inte bara bli lurad.

Man vill bli lurad, därför att man vill tro att det finns genvägar.

Snabba lösningar på fysiologiska processer som tar år, många gånger många år längre än vad vi vill acceptera därför livet är orättvist och quickfixes som smakar ganska gott.

I min värld så är det dock stor skillnad.

Det är stor skillnad på att aktivt låta sig luras, vägra acceptera sanningen om saker eller på riktigt ta sitt ansvar och lära sig resonera lite på egen hand så hungriga men giriga marknadschefer på enorma kosttillskottföretag inte lurar i dig halvsanningar – och att trilla dit en gång.

Det är inget fel på ambitionsnivån.

Många som vill mycket gnäller mest när ingenting händer.

Ja, även om det är deras egna fel.

Men vet du vad?

Det är ingen annans fel att du inte får resultat. Ditt resultat är ditt ansvar.

Alltid.

Oavsett vilket kosttillskott du har köpt.

Och för att vara helt frank, vilket jag uppskattar att vara:

Bara för att någon bjuder dig på gratis smakprover, med kosttillskott som inte har tillräckligt stora mängder aktiva ingredienser för en användbar fysiologisk effekt (för nåt resultat), så måste du inte låta dig bli sponsrad och ljuga på sociala medier.

Nåväl, det är värt att tänka på iallafall.

Fler positiva saker, t.ex sol och värme, hittar du här:

www.mathiaszachau.com/pt-online

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är en idrottsfysiolog med en filosofie kandidatexamen i idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Han har tidigare varit chefredaktör för fitnessmagasinet Iron Man och har under nästan 15 år bevakat träningsbranschen ur ett vetenskapligt perspektiv genom magasin, poddar och sociala medier. Med erfarenhet från smärtkliniken Ortopedmedicinska Institutet, där han samarbetade med patienters vårdgivare, arbetar Mathias idag som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. Han utbildar också framtidens tränare i evidensbaserad praktik och styrketräningens fysiologi. Som värd för podden Kraftsport och Vetenskap, delar Mathias sin passion för att hjälpa människor nå sina träningsmål. När han inte coachar, dricker han kaffe till suggestiva beats, lyfter tungt eller springer i skogen.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?