Podcast: Bygg muskler efter 40 smartare, utan att flytta in på gymmet

Updated on September 10, 2024 in Podcast

Kroppen förändras när du inte längre är 20, borde din träning också göra det? Många upplever att det är svårare att bygga muskler efter 40, men omöjligt är det inte. I det senaste avsnittet av “Kraftsport och Vetenskap” tar Mathias dig med på en inspirerande resa genom muskelbyggandets konst när du passerat 40. Vi dyker ner i hur du kan överlista kroppens förändringar, från hormonella skiftningar till anabol resistens och minskat proteinupptag.

Med en blandning av vetenskap och praktiska tips avslöjas hur du kan fortsätta bygga styrka och muskelmassa smartare, trots ålderns utmaningar – och utan att behöva bosätta dig på gymmet. Lär dig att optimera din träning med frekvens, intensitet och volym, och varför återhämtning är din nya bästa vän. Vi pratar också om hur du kan hålla motivationen på topp med hjälp av psykologiska knep från något som kallas Self-Determination Theory.

Höjdpunkter

  • Hormonella förändringar: Lär dig mer om hur åldern påverkar dina hormonnivåer som till exempel testosteron och vad det betyder för din förmåga att bygga och behålla muskelmassa. Förstå varför vissa förändringar kanske inte är så dramatiska som vi tidigare trott och vilka faktorer som är viktigare för att bygga muskler.
  • Anabol resistens: Människokroppen en minskad känslighet för muskeluppbyggande signaler med åldern. Fenomenet kallas anabol resistens och innebär att signaler från både styrketräning och intag av näringsämnet av protein blir “trögare”. Lär dig varför upptaget av protein försämras och vad du kan göra åt det genom smarta koststrategier.
  • Träningsstrategier efter 40: Avsnittet ger dig strategier för att anpassa frekvens, intensitet volym för att maximera styrka och muskelmassa – baserat på kroppens naturliga förändringar med åldern.
  • Förändringar i återhämtning: Förstå vikten av återhämtning och hur den påverkar din träningsframgång. Lär dig om förändringar i läkningstid för stödjevävnad och kollagenproduktion, hur detta påverkar din återhämtning, och varför det är en vanlig uppfattning att det är lättare att skada sig i samband med träning när man blir äldre.
  • Motivationstips: Kort men praktiskt om motivationspsykologi baserat på Self-Determination Theory – en teori för att hålla din motivation på topp baserat på vetenskap. Lär dig hur du kan tillgodose dina psykologiska behov för att förbättra din träningsupplevelse så att du fortsätter försöka, även när saker inte går som planerat.

Detta avsnitt ger en vetenskapligt baserat analys av utmaningarna med att bygga muskler efter 40, för dig som vill förstå kroppens förändringar och optimera din träning, eller bara är nyfiken på hur du kan fortsätta bygga styrka med åldern. Glöm inte att recensera podden!

Länkar till avsnittet

Kraftsport och Vetenskap är min personliga podd som varje onsdag och lördag ger dig seniora reflektioner, svar på frågor och forskning kopplat till styrketräning. Målet med podden är att väcka nyfikenhet för vetenskapen bakom resultat och samtidigt ge praktiska tips för träning som faktiskt fungerar, så att du slipper slösa tid på tråkiga misstag. Stötta gärna podden genom att tipsa en kompis som behöver inspireras till styrketräning och lämna en recension på podden där du lyssnar på den. Det hjälper podden att klättra på topplistorna!

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är en idrottsfysiolog med en filosofie kandidatexamen i idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Han har tidigare varit chefredaktör för fitnessmagasinet Iron Man och har under nästan 15 år bevakat träningsbranschen ur ett vetenskapligt perspektiv genom magasin, poddar och sociala medier. Med erfarenhet från smärtkliniken Ortopedmedicinska Institutet, där han samarbetade med patienters vårdgivare, arbetar Mathias idag som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. Han utbildar också framtidens tränare i evidensbaserad praktik och styrketräningens fysiologi. Som värd för podden Kraftsport och Vetenskap, delar Mathias sin passion för att hjälpa människor nå sina träningsmål. När han inte coachar, dricker han kaffe till suggestiva beats, lyfter tungt eller springer i skogen.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?