Podcast: Periodisering enligt menscykeln, vad säger forskningen?

Updated on April 29, 2024 in Podcast

Kvinnor och män skiljer sig åt fysiologiskt. Vilka konsekvenser har detta för hur kvinnor borde träna? Män har i genomsnitt en stabil hormonprofil, kvinnors varierar under månaden. Att planera träning på ett sätt som noga tar hänsyn till detta vore genialiskt. Vi kan då trycka på när hormonerna är på topp och satsa mer på vila och återhämtningen när tiden kräver.

Metoder för att lösa gåtan har blivit en kassako. Kvinnohälsoexperter på sociala medier försöker övertyga oss. Och det är medryckande, lockelsen att hoppa på tåget är magnetisk. För nu ska träning planeras enligt menstruation! Men vad säger egentligen forskningen?

Detta diskuteras i senaste avsnittet av podden Träning och Smärta – som jag har med två av kollegor, som också är kliniker inom muskuloskeletal hälsa. Vi diskuterar träningsplanering efter menstruation. Vad vet vi om hur träning bör planeras för kvinnor på gruppnivå med tanke på hormoner? Vilka luckor finns i forskningen? Och vilka alternativ finns om vi vill strukturera våra program efter kroppens naturliga variationer i prestation och återhämtning?

Innehåll i avsnittet

  • Varför någon form av periodisering brukar vara en skaplig idé
  • Hur bland annat östrogen påverkar kvinnors prestation varje månad
  • Forskning på periodisering enligt menstruationscykeln
  • Autoreglerad träning och hur du anpassar träning efter dagsform

Målet med podden är att sprida forskning och vetenskap kopplat till ämnena träning och smärta. Podden drivs av mig, som arbetar som idrottsfysiolog, och två av mina kollegor som alla är verksamma kliniker inom fältet för muskuloskeletal hälsa och rehabilitering.

Stötta oss genom att recensera podden där du lyssnar, exempelvis Apple Podcast eller Spotify. Det hjälper oss att nå lyssnare och sporrar oss att fortsätta.

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är en idrottsfysiolog med en filosofie kandidatexamen i idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Han har tidigare varit chefredaktör för fitnessmagasinet Iron Man och har under nästan 15 år bevakat träningsbranschen ur ett vetenskapligt perspektiv genom magasin, poddar och sociala medier. Med erfarenhet från smärtkliniken Ortopedmedicinska Institutet, där han samarbetade med patienters vårdgivare, arbetar Mathias idag som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. Han utbildar också framtidens tränare i evidensbaserad praktik och styrketräningens fysiologi. Som värd för podden Kraftsport och Vetenskap, delar Mathias sin passion för att hjälpa människor nå sina träningsmål. När han inte coachar, dricker han kaffe till suggestiva beats, lyfter tungt eller springer i skogen.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?