Smärta och skada är inte nödvändigtvis samma sak. Det menar sjukgymnasten David Josefsson, författare och föreläsare, som gästar Kraftsport & Vetenskap denna vecka och pratar om varför du får ont.
Förmågan att känna smärta har rent evolutionärt varit otroligt viktig för vår överlevnad. Det är kroppens sätt att varna oss för fara, att det finns en risk för skada eller för att skada har skett. För många av oss som styrketränar är smärta dock problematiskt, inte minst när smärtan gör det svårt att fortsätta träna. Det sätter sig lätt på motivationen och vi börjar undvika saker som är viktiga för oss. Men hur ska man göra om man har fått ont? Bör man vila och hoppa träningen? Eller finns det andra saker du kan göra annorlunda?
David Josefsson är legitimerad sjukgymnast, föreläsare och författare. Han har lång erfarenhet av både undervisning och kliniskt arbete inom det som kallas muskuloskeletal smärta. Han är kliniskt verksam på Ortopedmedicinska Institutet i Göteborg, undervisar på Skandinaviska Osteopathögskolan och har skrivit boken “Varför man får man får ont i kroppen och vad man kan göra åt det”. I veckans avsnitt av den publika podden Kraftsport & Vetenskap berättar han hur det egentligen ligger till med dessa frågor. Vill du veta mer om saker som vikten av rörlighet, hållning, muskelobalans och kopplingen till smärta – samt vad du kan göra annorlunda om du har fått ont – då är det här ett avsnitt som du definitivt inte får missa.
Podden finns även på Spotify, Itunes och Stitcher. Gillar du det du hör och vill visa ditt stöd? Lämna gärna en recension! Det betyder mycket för oss!
Kraftsport och Vetenskap är beroende av stöd från läsare. Prenumerera på nyhetsbrevet kan man göra gratis eller som betalprenumerant. Betalprenumeranter stödjer produktionen av nyhetsbrevet och podden vilket gör att jag kan fortsätta sprida forskning, analyser och spaningar kopplade till träning, nutrition och hälsa. Ett annat sätt att visa stöd är att lämna en recension på Itunes, det gör du här. Tack för ditt stöd!