Symptom på det som kallas sleeping butt syndrome är läskiga, så det är inte konstigt att man blir rädd. Ryggen gör ont och man börjar desperat dammsuga internet efter rimliga förklaringsmodeller för att förstå vad man kan göra åt det. En sak man kommer stöta på (om man söker noggrant) är att tajming och kontraktionshastighet, dvs aktivering av muskeln och dess snabbhet, skulle kunna vara eftersatt. Detta skulle alltså förklara varför du har ont.
Men hur viktig är aktivering och kontraktionshastighet av dina glutes? Med ett poddavsnitt om rumpträningens ädla konst utifrån ett rehabiliteringsperspektiv diskuterar jag och mina kollegor David Josefsson och Andreas Lennartsson vad du borde bry dig om och vad du kan strunta i när du misstänker att sleeping butt syndrome kan ha ett visst finger med i spelet.
Innehåll i avsnittet
- Sleeping butt syndrome, vad det är och om man borde bry sig
- EMG-studier, muskelaktivering och översättning av forskning till träning
- Hur man väljer bästa övningen för rumpan när man har ont i ryggen
Målet med podden är att sprida forskning och vetenskap kopplat till ämnena träning och smärta. Podden drivs av mig, som arbetar som idrottsfysiolog, och två av mina kollegor som alla är verksamma kliniker inom fältet för muskuloskeletal hälsa och rehabilitering.
Stötta oss genom att lämna en recension där du lyssnar, exempelvis Apple Podcast eller Spotify. Det hjälper oss att nå nya lyssnare och sporrar oss att göra fler avsnitt.