Det är ett nedrans elände att få ont, eller hur? Inte allra minst när man tränar och har mål som man gärna vill nå någon gång. Men hur ska man förhålla sig till fysisk aktivitet och träning när man har ont? Ska man hoppa övningar som gör ont? Ska man lägga av med styrketräning, fria vikter och dylikt, helt och hållet och satsa på något annat?
Genom åren har jag brottats med många frågor om smärta. Inte minst på grund av episoder av egen smärta som på olika sätt har satt upp hinder och utmanat den där motivationen. För att göra en lång historia kort – jag började studera medicin på universitetet, skaffade mig mer utbildning i ämnet och började arbeta som fysiolog (därför att jag så gärna ville förstå hur dessa saker fungerar). Min kliniska vardag utspelar sig på en rehabmottagning, Ortopedmedicinska Institutet i centrala Göteborg. Här finns professioner inom området samlade – allt från läkare och sjukgymnaster till kiropraktorer och psykologer bland annat. På ett eller annat sätt arbetar vi med träning och smärta.
Den nystartade podden
Tillsammans med två kollegor, som jag har haft förmånen att stöta och blöta med genom åren, har vi nu startat en podd. Om träning och smärta. Syftet med podden är att ge dig samtal om vanliga utmaningar med smärta i samband med träning, diskutera vetenskap och forskning inom området och relaterade fält. Och såklart, en förhoppning är att du ska få med dig något praktiskt användbart. Om du är nyfiken och vill veta mer, då är detta en podd för dig.
Här lyssnar du på första avsnittet:
Presentation av kollegorna
Andreas Härdner Lennartsson. Andreas är idrottsvetare och osteopat med dubbel kandidatexamen i sjukvård och idrottsvetenskap. Han har en master (MSc) i idrottsvetenskap. Han skrev sin masteruppsats om idrottares uppfattningar av smärta. Med erfarenhet av idrottsmedicinska uppdrag för föreningar och klubbar inom bland annat fotboll – och en bakgrund inom kampsport, crossfit och handboll – har Andreas en imponerande och mycket bred kunskapsbank som kommer väl till användning i hans kliniska arbete.
David Josefsson. David är legitimerad sjukgymnast och osteopat. Det är svårt att inte bli imponerad av David, även om man inte känner till hans bakgrund. Han har nämligen en osviklig förmåga att lättbegripligt och pedagogiskt förklara mycket komplexa fenomen kopplat till hur kroppen och smärta fungerar för i princip vem som helst. Han är författare av boken “Varför man får ont och vad man kan göra åt det”. Semiprofessionell dansare och har ett stort intresse för rörlighetsträning. Han driver webbplatsen Inteont.nu – som ger oss folkbildning om smärta.
Mathias Zachau (jag!). Jag har en filosofie kandidatexamen i idrottsvetenskap (BSc) från Göteborgs Universitet och läser just nu en master i samma huvudområde. På utbildningskontot finns kurser i klinisk anatomi, patologi och biomekanik med vidareutbildningar inom idrottsmedicin, fysisk aktiviet på recept (FaR) och avancerade mätmetoder. I den idrottsmedicinska kliniken arbetar jag med fysiologiska undersökningar, motiverande samtal och träningsplanering för prestation och rehabilitering. Har personligen ett stort intresse för styrkelyft och traillöpning.
Stötta podden
Vill du hjälpa oss att nå ut till fler lyssnare? Lämna jättegärna en recension där du lyssnar, så kan fler ta del av avsnitten. Glöm inte att prenumerera och tipsa gärna en kompis som du tycker behöver lära sig mer om smärta.