Jag tränade magen med frontböj

Är en smula mör i underkroppen idag.

Igår tränade jag rumänska marklyft och frontböj. Berättade lite kort om skillnaden på frontböj och bakböj på instagram igår, så det tänker jag inte göra idag.

Många får ju ont i handleder, axlar och whatever av frontböj.

Därför är det en övning många undviker.

Men som jag skrev häromdagen, att undvika det som gör ont är inte alltid den bästa lösningen. Ibland är det exakt vad du behöver för att bli en skvätt mindre svag.

Tillbaka till frontböj:

“Mathias, du brukar säga att det inte finns några måsteövningar ju, varför är det så viktigt med frontböj nu helt plötsligt? Jag har ont flera dagar efter om jag gör det.”

Du kan bara bli bättre på det du tränar på.

Inte det du inte tränar på.

Hur som helst, frontböj är en övning som jag inte brukar ha i min repertoar. Det är en övning som jag trollar fram då och då, när det behövs. Varför behövs det nu?

Mitt yttersta mål är att bli relativt stark i marklyft.

För att bli relativt stark i marklyft så tränar jag massa olika typer av marklyft, men jag tränar också på mina svagheter. Som greppet, benen, ryggen och bålstyrkan.

Frontböj hjälper mig med tre av dessa saker (till skillnad från benpress).

Jag är inte bara intresserad av att arbeta på djupet.

(Vilket jag tycker är lättare att göra med frontböj, förresten.)

Målet är att träna upp styrkan i magen i botten, samtidigt som jag spänner ryggen statiskt. Och min uppfattning är att detta nu kommer ge en saftigare överföring.

Tidigare har jag använt mycket benpress, split squat och utfall.

Som komplement för underkroppen.

Quadriceps, stora lårmuskelns på benets framsida, är ju också inblandad i marklyft. Så för att bli riktigt stark i marklyft behöver jag även se till att vara stark i benen.

Men den största fördelen med frontböj är en annan.

Nämligen den fruktansvärda bålaktivitering som övningen tvingar en till.

Jag säger inte att du måste göra frontböj nu, bara för att just jag just nu kommer utesluta benpress helt i förmån för frontböj (du ska träna efter ditt behov, ingen annans). Jag säger inte heller att detta är en måste-övning, oberoende mål.

Nej, du måste inte träna magen med en benövning.

Här är ett bra mindset-tips som jag lärde mig från en känd styrkelyftare:

1. Välj vad du vill bli bättre på
2. Gör det som kommer ge mest relativ avkastning
3. Fundera på kompletteringsövningar
4. Fundera på kompletteringsövningar på kompletteringsövningar
5. Prioritera dina kompletteringsövningar

Det handlar aldrig bara om primärövningen, bara om primärmuskelgruppen. Till och med om du precis som jag har en särskild övning som du vurmar en smula extra för.

Det finns en princip som hjälper dig att förstå skillnaden.

En sak som alla som styrketränar borde lära sig (åtminstone alla som inte vill krascha in i platåer, förvirrat hoppa mellan kassa program och tappa motivationen i tid och otid).

Och jag berättar mer om det i september på Kraftsportkliniken.

Här är länken dit:

Kraftsportkliniken i Göteborg

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

PS – Min favoritfattning är armarna rakt fram (zombie squat). Jag vet, jag vet. Det ser lite svårt och jobbigt ut, men det är lättare. Så lätt att du kommer bli förvånad.

Läs också: 

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är en idrottsfysiolog med en filosofie kandidatexamen i idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Han har tidigare varit chefredaktör för fitnessmagasinet Iron Man och har under nästan 15 år bevakat träningsbranschen ur ett vetenskapligt perspektiv genom magasin, poddar och sociala medier. Med erfarenhet från smärtkliniken Ortopedmedicinska Institutet, där han samarbetade med patienters vårdgivare, arbetar Mathias idag som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. Han utbildar också framtidens tränare i evidensbaserad praktik och styrketräningens fysiologi. Som värd för podden Kraftsport och Vetenskap, delar Mathias sin passion för att hjälpa människor nå sina träningsmål. När han inte coachar, dricker han kaffe till suggestiva beats, lyfter tungt eller springer i skogen.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?