Häromdagen lyssnade jag på en poddintervju med Mattias Ribbing.
Mattias Ribbing är författare och har nyligen kommit ut med en bok om föräldraskap (nej, följande tips handlar inte om föräldraskap). Han är även omtalad SM-mästare i minne.
En intressant sak som Ribbing sa om pedagogik:
Många föräldrar belönar sina barn baserat på vad man gjort istället för att försöka ha kreativa samtal. Ett bra exempel som Ribbing tog upp i podden var när ett barn har tecknat något och visar upp detta för föräldern. Vad är din spontana reaktion då?
De flesta föräldrar hade instinktivt reagerat med beröm och applåder.
Nej men… vilken fin teckning du har gjort!
Eller liknande.
Och det ligger mycket hjärta bakom det… Eller hur? Man vill helt enkelt berömma ett barn för att han eller hon har gjort något kreativt och försöka uppmuntra det…
Men som Ribbing berättade i intervjun så har studier på kreativitet, motivation och inlärning hos barn visat något annat. Nämligen att externa belöningar, belöningar och beröm som alltså kommer utifrån, inte ökar barns inlärning eller kreativitet på sikt.
Och definitivt inte lika mycket som detta:
Att istället bjuda in till kreativa samtal. Där man aktivt frågar saker som – “vad är du har ritat där? Vad gör den där saken?” Alltså att man pratar mer om innehållet istället.
Detta är inte en direkt motsats, det handlar inte om att beröm är dåligt.
Nej, att uppmuntra ett beteende är ju en bra ska.
Men det finns mer eller mindre bra sätt att uppmuntra beteenden på om man vill förstärka motivationen till en viss aktivitet. Och gissa vad? Det gäller inte bara barn.
Samma sak är det med kost och träning.
Ja, även för vuxna.
Om belöningen för aktiviteten, t.ex en komplimang därför att du har gått ner i vikt, kommer utifrån istället för inifrån, så tenderar motivationen att bli mer kortlivad.
(Och då tappar du intresset snabbare…)
Intern belöning, något som kommer inifrån dig själv (t.ex att du är nöjd över arbetet du har gjort och inte komplimangerna du har fått) ger mer motivation i det långa loppet. Ändå låter vi människors åsikter forma oss, även som vuxna, eftersom det är så direkt.
(Ja, bekräftelse kan vara härligt och destruktivt samtidigt…)
Du som funderar på att göra en förändring på något sätt har mycket att lära av det.
Ytliga mål och ytliga belöningar ger kortlivad motivation.
Till exempel:
Du vill gå ner 10 kg därför att du vill att andra människor ska tycka om dig.
Eller åtminstone godkänna dig.
Det är ett ytligt mål med extern uppmuntran (vilket ger kortvarig motivation).
Nästa exempel är mer motiverande i längden:
Du vill gå ner i 10 kg därför att du vill känna dig piggare, få mer energi till andra saker i ditt liv som är meningsfulla för dig (som att leka med dina barn), må bättre när du blir äldre eller få ett bättre självförtroende därför att du sätter upp ett mål som är viktigt för dig och sedan engagerar dig i saker som får dig att växa inombords medan du gör det.
Nej, kost och träning är inte lätt.
Men det kan vara enkelt att förstå om du fokuserar på rätt sak.
Rätt sak kan inte vara vad andra människor tycker om dig, exakt hur du kommer se ut när du är färdig (ironiskt nog ökar du oddsen för att lyckas med ett sådant mål om du bryr dig mindre om det), eller hur mycket bekräftelse du kommer få efteråt.
Ett bra första steg är att inte sabba oddsen att lyckas redan från start, tycker jag.
Hur som helst,
Jag tar just nu emot nya klienter för onlinecoachning.
Här är länken dit:
www.mathiaszachau.com/pt-online
Till nästa gång.
Din coach,
– Mathias Zachau