Veckans recept: glutenfria pannkakor med extra protein

nyttig fitness pannkakaDenna veckans recept är en fitnessvariant av pannkakor, med smak värd att dö för (jag skojar inte)! Pannkakorna har inget mjöl, och med laktosfri keso slipper du även laktos, vilket gör receptet mer optimalt för personer med känsliga magar.

Pannkakornas sammansättning grundar sig helt i bananen och ägget. Banan?! Du menar såna där gula saker, som tecknade figurer brukar snubbla på, som innehåller fruktsocker och snabba kolhydrater?

Jag förstår om du rynkar på näsan. Banan innehåller socker. Men fruktooligosackarid, som detta specifika socker heter, är probiotiskt. I en väl sammansatt diet är det en bra sak. Bananen innehåller dessutom kalium, magnesium, fosfor, kalcium, selen, järn, zink, mangan, koppar, folsyra och en massa goda vitaminer – en uppsjö fördelaktiga mikronutrienter.

Receptet är perfekt som en fuskmåltid på ätardagar och anpassat för en person. Vill du bjuda en vän så kan du enkelt dubbla ingredienserna.

Ingredienser:

1 banan (100 g)
1 ägg (50 g)
50 g äggvita
4 g Kokosolja

Tillbehör:

80 g Färska blåbär
80 g Färska hallon
150 g Mini keso, fett 1,5%

Så gör du:

1. Mosa bananen.
2. Blanda i ägget och äggvitan.
3. Klicka ut smeten i en upphettad stekpanna med kokosolja.
4. Placera de färdiga pannkakorna på en tallrik.
5. Servera med färska blåbär, hallon och keso.
Tadaa… klart!

Näringsinnehåll:

30,4 g protein
36,3 g kolhydrater
12,9 g fett
= 402,6 kcal

128 kcal protein, 32 E%
153 kcal kolhydrater, 38 E%
122 kcal fett, 30 E%
= här avrundat till 403 kcal

Vill du ha fler goda recept som också är nyttiga? Spana in den här receptboken!

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är en idrottsfysiolog med en filosofie kandidatexamen i idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Han har tidigare varit chefredaktör för fitnessmagasinet Iron Man och har under nästan 15 år bevakat träningsbranschen ur ett vetenskapligt perspektiv genom magasin, poddar och sociala medier. Med erfarenhet från smärtkliniken Ortopedmedicinska Institutet, där han samarbetade med patienters vårdgivare, arbetar Mathias idag som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. Han utbildar också framtidens tränare i evidensbaserad praktik och styrketräningens fysiologi. Som värd för podden Kraftsport och Vetenskap, delar Mathias sin passion för att hjälpa människor nå sina träningsmål. När han inte coachar, dricker han kaffe till suggestiva beats, lyfter tungt eller springer i skogen.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?