Vilken roddövning ska du välja för att få en överföring till marklyft?

Updated on August 28, 2024 in Podcast

Vilken typ av rodd väljer du och varför? Övningsval är inte sällan dogmatiskt i styrketräning, det vill säga; nästintill religiösa sanningar styr vilka övningar vi väljer. I detta avsnitt av “Kraftsport och Vetenskap” tittar vi närmare på fördelar och nackdelar med två populära men ibland missförstådda överkroppsövningar för att hjälpa dig att ta beslut när du skapar nästa träningsprogram. Dessutom – vilken variant du ska välja för att få en “överföringseffekt” (transfer) till marklyft och vilken som är mer ändamålsenlig för muskeluppbyggnad.

Innehåll i avsnittet

  • Problemet med att kategorisera träningsövningar som bra eller dåliga
  • Skillnaden mellan hantelrodd och stångrodd praktiskt och biomekaniskt
  • Fördelar och nackdelar för power och maximal styrka
  • Fördelar och nackdelar för hypertrofi (muskelupbyggnad)
  • Hur du väljer rätt övning för din typ av styrketräningsmål

Länkar till avsnittet

Kraftsport och Vetenskap är min personliga podd som varje onsdag och lördag ger dig seniora reflektioner, svar på frågor och forskning kopplat till styrketräning. Målet med podden är att väcka nyfikenhet för vetenskapen bakom resultat och samtidigt ge praktiska tips för träning som faktiskt fungerar, så att du slipper slösa tid på tråkiga misstag. Stötta gärna podden genom att tipsa en kompis som behöver inspireras till styrketräning och lämna en recension på podden där du lyssnar på den. Det hjälper podden att klättra på topplistorna!

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är idrottsfysiolog med filosofie kandidatexamen inom idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Mathias var tidigare chefredaktör på fitnessmagasinet Iron Man. Han har i snart 15 år bevakat bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har han gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Idag arbetar Mathias som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. När han inte coachar människor i styrketräning på plats, eller på distans via hans onlinecoachingprogram, undervisar han framtidens tränare på PT-utbildningar i evidensbaserad praktik, styrketräningens fysiologi och psykosociala perspektiv på fitness och hälsa. Värd för podden Kraftsport och Vetenskap.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?